Problem with morning start with Landcruiser 120 Prado 30 d4d 2004 diesel

petcy

New Member
I am in cyprus
Sep 29, 2020
8
1
3
Hello everybody, Hope everything is fine !! We have a problem with above model car( its for my cousin ) , its difficult to start in the morning But after that all day is perfect,I read many posts and I dont know where is the real problem for that , we took it to few mechanics and they found nothing wrong!!! Dont know what part need to replace anymore!!
Any advice and Help will be appreciate . Thanks
 

petcy

New Member
I am in cyprus
Sep 29, 2020
8
1
3
Does the engine ever cut out (stall) at all
No everything is perfect Just at the morning start take longer to start and im afraid that I will brake starter or one day will not start.....
 
Last edited:

Tractionman

Well-Known Member
I am in england
Oct 11, 2013
1,044
826
113
Welcome petcy . Glow plugs are the first thing to spring to mind, but there could be other factors, which is why Tony is asking that question. The more info the better, rather than my "guestimate".
 
Don't like the adverts? Remove them by becoming a supporting member.   Click here

petcy

New Member
I am in cyprus
Sep 29, 2020
8
1
3
Thanks Tractionman for the reply, The trurth is that we checked many parts except Glow Plugs But here in Cyprus the weather is very hot is ever day 30-40 degrees celsius, its the next check that we will do , But you think if the weather is hot might be a reason of the glow plugs that car dont start fast ?
 

TONYCY11

Well-Known Member
I am in cyprus
Oct 25, 2015
733
724
93
Thats a shame if you lived in Larnaca you could have passed by for me to look at a few things to check , I have the same model Landcruiser . but simple things to check is the MAP FILTER as well as the MAP SENSOR , but not so simple things to check by just looking at the engine running it could also be the SCV valve , or heavy clogging of the EGR valve and inlet manifold entry .
 

petcy

New Member
I am in cyprus
Sep 29, 2020
8
1
3
thank you very much Tony !!! I appreciate , I will take it to mechanic and if I dont get any solution I might come visit you to have a look , with my cousin!! Thanks again!
 

TONYCY11

Well-Known Member
I am in cyprus
Oct 25, 2015
733
724
93
No problem , the Map sensor reading at sea level should give a reading of around 100 when the engine is ticking over with a scan gauge or Toyota tecstream datareader , if the reading is more than minus 15% out the Map sensor is bad or the Map sensor filter is blocked or cracked due to blockage , or the area in around the EGR valve that feeds the pipe to the Map filter is blocked , I am suspecting a Map sensor or Map filter or blockage to the Map filter from inside the EGR area that feeds the pressure is the problem . Pass this information to your mechanic to help him in his search for the diagnosis of the problem .
 

br1anuk

Active Member
Jan 10, 2016
74
21
8
Sounds like one of your injectors is knackered. You need to do a leak off test to see which one is misbehaving.
 
AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock    No Thanks